Antoni Guiral vuelve a coordinar un curso sobre historieta en el ámbito universitario.
Tras sus cursos de 2003 y 2004, impartidos por él y con otros, en la Universitat de Barcelona, Guiral ha coordinado un curso de verano en la misma entidad (integrado en los cursos llamados Els Juliols) que lleva por título De los superhéroes al manga: el lenguaje de los cómics.
Tendrá lugar entre los días 17 al 21 de julio y toda la información (matrícula, etc.) está en la página web www.ub.edu/juliols (en catalán). Los estudiantes interesados podrán obtener de dos a tres créditos, y eso incluye además de a los universitarios de Catalunya a los de las facultades asociadas al Institut Joan Lluís Vives que sean de Valencia, Mallorca y Andorra. Los demás, pueden aprender algo.
Reproducimos el programa íntegro (en catalá):
CURS ELS JULIOLS 2006.DELS SUPERHEROIS ALS MANGA: EL LLENGUATGE EN ELS CÒMICS
Del 17 al 21 de juliol del 2006
Programa:
Dilluns, 17 de juliol del 2006. 9,30 hores.1.- Els còmics, un llenguatge mestís: dels orígens a TöpfferEl llenguatge dels còmics, nascut a meitats del segle XIX, es crea a partir de les característiques pròpies de la il•lustració satírica de les revistes europees. Poc a poc es va desenvolupant, i mentre per una banda assoleix tècniques gràfiques i narratives del dibuix, la literatura, el cinema i el teatre, per altre la pròpia dinàmica creativa dels còmics és capaç de influenciar a aquests i altres mitjans de comunicació. Aquesta classe estudiarà les arrels i el desenvolupament del llenguatge mestís dels còmicsProfessor: Antoni Remesar, professor de la Facultat de Belles Arts de la UB.
Dilluns, 17 de juliol del 2006. 12,00 hores.2.- Els còmics a la premsa: la consolidació del llenguatgeLa indústria dels còmics es desenvolupa als EE UU, a principis del segle XX. La publicació als diaris de tires diàries i pàgines dominicals suposa una veritable revolució a la premsa, gràcies al desenvolupament de les arts gràfiques. Aquests formats, tot i les limitacions d’espais, aporten ja noves formes narratives i de llenguatge als còmics, que els són pròpies.Professor: Antoni Guiral, escriptor i expert en còmics.
Dimarts, 18 de juliol del 2006. 9,30 hores.3.- Els comic-books i la creació de una mitologia de masses. La pròpia dinàmica industrial dels còmics als EE UU provoca l’aparició a meitats dels anys trenta del passat segle d’un nou suport de publicació: el comic-book. Aquesta petita revista de 24 ó 32 pàgines suposarà una revolució en el llenguatge dels còmics, tant a nivell de contingut com de forma, i permetrà que els còmics arribin també a un lector adolescent.Professor: Nicolás Cortés, dibuixant, escriptor i teòric en mitjans de comunicació.
Dimarts, 18 de juliol del 2006. 12,00 hores.4.- La caricatura, el "gag" i l’encís de l’abstraccióEl còmic d’humor gaudeix de la seva pròpia dinàmica, tant gràfica com narrativa. Des de l’acudit fins a la historieta llarga, passant per la tira i la pàgina, el humorisme exigeix d’un control especial del llenguatge per a provocar l’efecte desitjat.Professor: Antoni Guiral, escriptor i expert en còmics.
Dimecres, 19 de juliol del 2006. 9,30 hores.5.- Les publicacions periòdiques: síntesi de fantasia i credibilitatA Europa, el còmic bàsicament va trobar a les publicacions periòdiques el seu format ideal. Aquestes revistes oferien la possibilitat de publicar per capítols narracions més o menys llargues, el que va donar pas a la creació de personatges tan importants com, per exemple, Tintin. Les fórmules narratives i de llenguatge tenen, en aquest cas, unes característiques que els son pròpies.Professor: Pepe Gálvez, economista, expert en còmics.
Dimecres, 19 de juliol del 2006. 12,00 hores.6.- La novel•la gràfica o la maduració del llenguatgeEuropa va ser també el lloc on va néixer el llibre de còmics o àlbum, que inicialment era una recopilació de còmics publicats prèviament a revistes periòdiques. Però, amb el temps, el format llibre va ser considerat un fi en sí mateix, i es van començar a publicar històries llargues directament en aquest suport.Professor: Pepe Gálvez, economista, expert en còmics.
Dijous, 20 de juliol del 2006. 9,30 hores.7.- Els manga: una simbologia gràfica molt particularEls còmics realitzats al Japó, els manga, són un reflex d’una manera molt particular d’explicar històries, filles d’una tradició secular. Els manga gaudeixen d’una simbologia gràfica pròpia, que serveix per a explicar moltes coses d’una forma molt diferent a com les entenem a Occident.Professora: Ana María Meca, editora i experta en manga.
Dijous, 20 de juliol del 2006. 12,00 hores.8.- Les particularitats narratives dels mangaEls manga són al Japó una indústria molt important, amb milions d’exemplars venuts cada mes. Aquesta riquesa quantitativa ha provocat també el desenvolupament de gèneres i sotsgèneres propis que, en molts casos, han estat exportats i assumits per autors europeus i nord-americans.Professora: Sandra de Lamo, llicenciada en Filologia Hispànica i en japonès, redactora i traductora de manga.
Divendres, 21 de juliol del 2006. 9,30 hores.9.- Història d’una pàginaRes millor per a saber com es desenvolupa un còmic que ho expliqui un autor. En aquesta classe, el Rubén Pellejero, un dels nostres millors historietistes amb prestigi internacional, explicarà des del principi com es pensa, es crea i es materialitza una historieta, des de la idea inicial fins el moment de ser publicada.Professor: Rubén Pellejero, autor de còmics, guanyador del premi a la millor obra estrangera al Saló del Còmic d'Angulema (França) el 1997 per El silencio de Malka; guanyador del premi al conjunt de la seva trajectòria al Festival de la Bande Dessinée de Blois (França) i guanyador del premi al millor àlbum per Un poco de humo azul al Festival de Sierre (Suïssa).
Divendres, 21 de juliol del 2006. 12,00 hores.10.- Visita comentada a una exposicióLa idea és visitar una exposició de còmics per tan de comentar amb els alumnes les característiques dels llenguatges estudiats a les classes. Es tracta d’una classe pràctica.Professor: Antoni Guiral, escriptor i expert en còmics.
Informó: Antoni Guiral
No hay comentarios:
Publicar un comentario
Puedes dejar un comentario, si lo deseas; no ofendas, si puedes. Gracias